Mohair

Mohairull kommer från Angorageten;-) Både angora-getter och -kaniner kom ursprungligen från Ankara…därav namnet.

Mohair är HÅR snarare än ull, lockigt hår med mycket hög glans. Mohair är slitstarkt och ger vackra beklädnadstyger med tungt fall och glansig yta.  Vuxenullen är rätt stickig medans första och andra klippningen av kiden ger sanslöst underbara fibrer. Kidmohairen kommer från första klippningen och är silkig len mjuk blank och helt ljuvlig. Andra klippningen ger ull med mer karaktär och är nog min favorit egentligen. Den är nästan lika mjuk som kidmohairen men har mer kropp liksom. Vuxenullen används till Mohairgarn som oftast spinns med nylon eller liknande mkt tunt och därefter borstas upp så att det blir mycket hårig. Annars gör man vävgarn av den.

Köper man råull av ANgoragetter skall man vara petig med leverantören. Köp bara av ullproducenter är mitt råd eftersom man kan få ull som är så skitig och hårt hoptovad att den är värdelös annars. (Jag har gjort det;-)  Ren och välskött råull är rolig att arbeta med.

SKall tvättas i 60 gradigt vatten! Annars blir den inte ren. Getterna saknar ullfett , ullen är snarare lite talgig som gammal råull.

Tar färg bätte än ull, tovar mycket lätt, lockar är roliga att ha som dekor.

Hög glans

Kidullen otroligt finfibrig och mjuk

Vuxenullen mindre finfibrig och inte så mjuk

Lång

Hårig

utan krus

ingen bulk

blommar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bulk Email Sender