Ullen är en sanslöst häftig fiber!

Ull alstrar faktiskt energi!

Ull kan rengöra sig själv!

Ull värmer även när den är våt!

Rå ull direkt från fåren gör sin egen tvål/tvättmedel!

Ull kan framställas utan att vare sig natur eller djur lider skada!

Varje ullstrå (hår) är täckt med en spiral av fjäll som kan röra sig…. det är egentligen hela hemligheten med ullens alla häftiga egenskaper. Det är fjällen som gör det!

När man tar på sig en ulltröja och värmer upp den lite med kroppens värmeernergi och sedan går ut i kallare luft reagerar faktiskt varje ullstrå med att röra på fjällen 😉 Då skapas ju faktiskt rörelseenergi! Det är så ullen rengör sig själv också: Häng ut ett ylleplagg gjort av icke behandlad (t ex superwash) ull och fjällen sträcker ut sig och rör på sig och snäpper loss partiklar och smuts! När du sedan tar in plagget igen har varenda strå som utgör garnet i plagget varit ute och rört på sig;-) Detta innebär att plagget ser renare och uppfluffat ut och precis så är det ju också.

När man stoppar ull i varmt vatten fälls fjällen ut och när ullen kyls fälls de ihop igen, väta torr luft gör samma sak. Våt ull innebär utfällda fjäll och DÅ tovar den ihop om man bråkar med den. Fjällen hakar i varandra och ju fler fjäll man får att haka i varandra desto hårdare filt blir det, fukt och värme gör att det går fortare men man kan filta ull även utan vatten.

När man ska tvätta ullen som klippts av fåren behövs egentligen inget tvättmedel. Ullen innehåller svett och smuts från fåren som i vattnet blir lut!  Då ska man inte byta vatten mellan fällarna för den renaste fällen blir den som man doppat sist i smutsvattnet;-)

Förr tvättade man ibland fåren innan man klippte dem… då ställde man fåret i en balja och öste vatten över det, och det sista fåret belv alltid vitast:-)

Får är ett av de djurslag som nog har det bäst av dem vi äter/ använder. Tyvärr har givetvis girigheten gjort att människor har avlat fram får med extra mycket skinn för att få extra mycket ull…merinofår är en sådan ras som har tjocka valkar av hud för att ge mycket ull, i fuktiga klimat blir det här ett problem för fåren, de får insekter/parasiter i vecken i synnerhet i rumpan… därav uttrycket “mulesing”… man klipper/skär bort hudvecken i rumpan på lammen för att de inte ska få fluglarver i vecken som de får infektioner av och kan dö av…. Det verkar som man inte utför mulesing i sydafrika på merinolammen, det kan bero på att man inte har den typen av flugor. Men i Australien gör man det. Givetvis utan bedövning då….

Svenska fårraser har inga såna konstigheter utan de allra flesta svenska får har det relativt bra under sin levnad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bulk Email Sender